Uspavanke za decu

Sreda, Decembar 29, 2021 - 09:00 | Autor: blazenka

Uspavanke za decu su nežne, umirujuće pesme koje roditelji pevaju bebama i maloj deci kako bi lakše i brže utonuli u san.

Uspavanke za decu imaju izuzetan razvojini značaj za bebe i decu, jer stvaraju veze bebe ka majčinom glasu, prepoznajući ga kao siguran i umirujući. Na taj način stvara se neraskidiv, duboko usađeni instinkt koji će dete pratiti kroz ceo život - da je mamina blizina jedna lepa, bezbedna zona

Nažalost, danas su majčin glas u velikoj meri zamenile uspavanke za decu sa Youtube platforme. Imajući u vidu prethodni pasus, ne treba posebno naglašavati koliko negativan uticaj odustajanje od pevanja uspavanki svojoj bebi u korist elektronskog zvuka za mobilnog ili tv uređaja. 

Zato apelujemo na sve mame, tate, tetke, bake... pevajte uspavanke za decu, svojim glasom, što češće možete. Verujte da vaše eventualno odsustvo sluha za melodije dete neće uzeti za zlo. Uspavanka će biti najlepša baš onakva kakvu je vi otpevate. 

Ako vam ponestane ideja i ne znate šta večeras da zapevati, u nastavku ćete naći linkove za neke lepe i popularne uspavanke za decu. 

uspavanke za decu

 

Osim popularnih uspavanki, imamo i one narodne, koje se prenose sa generacije na generaciju. Jedna od najčešće pevanih je:

Majka Jovu u ruži rodila

kuca pametnica
Uživajmo uz bajke ili se uspavajmo uz najlepše uspavanke. 
Sve to nudi Kuca Pametnica, i to na SRPSKOM JEZIKU.

Majka Jovu u ruži rodila,
ružica ga na list dočekla,
bela vila u svilu povila,
a pčelica medom zadojila,
lastavica krilom pokrivala:
nek je rumen ko ruža rumena,
nek je beo ko bela vila,
nek je radan ko pčela malena,
nek je hitar kao lastavica.

 

Pored uspavanki za decu, vrlo važan deo odrastanja, tačnije uspavljivanja u odrastanju jesu i priče za laku noć. Najlepše priče za laku noć možete naći klikom na ovaj link.