Muška imena za decu

Četvrtak, Januar 14, 2021 - 18:36 | Autor: MarinaB

U duhu prošlog bloga na našem sajtu, koji možete pročitati u sekciji BLOG pisali smo o ženskim imenima za decu i dali smo nekoliko predloga za buduće roditelje koji su trenutno u fazi odlučivanja koje ime odabrati za svoju naslednicu. Isto tako, napravili smo i kratak osvrt na trend koji vlada kada je odabir ženskih imena za decu u pitanju, ali isto tako složićete se da izbor imena za dete treba da bude jedino vašem srcu drag, bez obzira na mišljenje drugih, ili aktuelne trendove.

PROČITAJTE BLOG Ženska imena za decu 

muska imena za decu

Generalno, kada je reč o odabiru imena za decu, neki od nas se vode simbolikom i tumačenjem značenja koje se vezuje za određeno ime. Neretko, devojčicama se daju nežna i mila imena koja već na prvi mah asociraju na krhkost, nežnost i imaju prizvuk ženstvenosti, dok se za dečake uglavnom biraju imena čije su asocijacije neustrašivost, hrabrost, snaga ili neki drugi vid junaštva ?

Tradicionalna muška imena

Bez obzira da li ste više naklonjeni tradicionalnim ili modernijim muškim imenima, ono što biste trebali da imate na umu jeste postojanje mogućnosti da jednog dana vaš mališan ponesi neki i ne tako lep nadimak na osnovu dodeljenog imena, te vodite računa i o toj mogućnosti. Isto tako, ako pripadate redu onih koji vole da im baš sve bude u skladu i savršenom redu, onda ćete pažljivo birati da ime i prezime za vašeg dečaka, pri izgovoru bude “pitko” i da lepo zvuči. Još ako cenite tradiciju i oduvek ste voleli imena kao što su Aleksandar, Marko, Nemanja, Zoran, Goran ili Petar, onda verovatno već odavno i imate ideju za ime svog naslednika.

Moderna muška imena

Aljoša, Teo, Jakša ili Balša- možda zvuči malo neobično, ali lepo. Ovo su samo neka od imena za dečake koja imaju trend rasta kada je popularnost u pitanju, pa se roditelji sve češće odlučuju za ovakva ili slična imena. Malo neobičnosti i nije na odmet, zar ne roditelji? Kada već govorimo o neobičnosti, verovatno je već svima poznata činjenica da se inspiracija posebno za muška imena za decu nekada traži i među poznatim herojima, kneževima, carevima i drugim vladarima. Nekako želimo da naš mališan bude snažan i prepoznatljiv već samo i po izgovaranju njegovog imena, zar ne?

Ipak, kada sagledamo statistiku, uočićemo da su nekada popularna imena u našem narodu kao što su Miodrag, Milorad ili Miladin sada vrlo retko izbor roditelja. Da li je pečat davnih vremena koji po nekom neopipljivom kriterijumu ne pristaje uz današnje vreme razlog tome što je sve manje Milorada ili Miladina u vrtićima-ne znamo. Da li će se i taj trend promeniti, pa će za deceniju ili dve da se opet u modu vrate stara, srpska imena naših predaka- ostaje nam da vidimo. Do tada, uživaćemo u egzotičnosti izbora imena za naše mališane u meri koja to nama prija- jer, tačno je- ime biramo za dece, ali ipak, bitno je da se nama dopada ?