Ženska imena za decu

Petak, Januar 8, 2021 - 20:45 | Autor: MarinaB

Radosna vest da će vaš dom postati bogatiji za novog člana više je nego dovoljan povod za radost i uzbuđenje. U pohod na opremanje dečije sobe nikada ne možete krenuti prerano, kao ni u kupovinu opreme za bebu. Ono što posebnu pažnju roditelja krade jesu misli o tome koje ime bi bilo savršeno za njihovog novog člana. Ako spadate u one neodlučne, koji godinama unapred nemaju smišljeno ime za buduće potomke, ovaj blog Gusenice biće posvećen ženskim imenima za decu koja vam mogu poslužiti kao inspiracija ili vam mogu pomoći da se odlučite za ime koje će biti pravo za vašu princezicu.

zenska imena za decu

Tradicionala ženska imena

Ako pripadate ljubiteljima tradicije i ako su vam srcu draga imena koja imaju bogatu tradiciju na našim prostorima, onda su vam ženska imena kao što su Milica, Marija, Dragana, Jelena ili Vesna verovatno srcu draga. Naime, to su imena za devojčice koja su oduvek prisutna na našem podneblju, vrlo su atraktivna i jednom rečju - vanvremenska. Ovde nemate bojazan da će nekada ime postati deo zaborava ili da će izgubiti na popularnosti. Poneka od ovih imena, kao što je recimo, Jelena, imaju veoma dalekosežnu istoriju i uz svoju tradicionalnost, nosi šarm i lepotu nekih davnih legendi i vremena.

Moderna ženska imena

Nepisano pravilo koje se vezuje za moderna ženska imena odnosi se na činjenicu da su takva imena obično kratka i da se najčešće dele na, najviše, dva sloga. Još kraća imena, kao što su Tea, Iva, Una ili Mia imaju svoju specijalnu draž koja nas šarmira već “na prvu” iako smo ipak više naklonjeni dužim imenima. Možda su Mila, Jana, Nina ili Dunja imena baš za vašu devojčicu, šta mislite? ?

Malo o popularnosti ženskih imena

Roditelji pri izboru imena za svoje mališane obično imaju ili već smišljeno ime koje su oduvek potajno čuvali za svoje potomke ili ime simbolično vezuju za drage članove svoje porodice, po kojima nazivaju svoje potomke. Tokom godine, trendovi i u imenima za decu, kao i u svemu drugom su se menjala, te tako su, ako govorimo o imenima za devojčice, i tu postoje skale popularnosti. Naime, tokom sredine prošlog veka, šezdesetih godina Ljiljana i Snežana su bila vrlo popularna imena za devojčice, a deceniju ili dve kasnije Jelena i Danijela dobijaju sve veću popularnost. Dolaskom novog milenijuma, menjaju se i neke ustaljene navike koje se odnose i na imena, pa roditelji sve više postaju otvoreni za varijante kraćim i internacionalnih ženskih imena. Tu na tron popularnosti stupaju imena kao što su Iva, Mila, Lea, Sara ili Ema.

Bez obzira na ime koje budete odabrali, sigurni smo da će vaša devojčica tom imenu dati pečat posebnosti svojom ličnošću i karakterom koji ćete vi, kao roditelji negovati iz dana u dan. Moda i trendovi se menjaju i uvek će se menjati, ali ono što ostaje isto jeste prizvuk neizmerne ljubavi koju ćete osetiti svaki put kada izgovorite ime koje ste izabrali za svoju princezu.