Zašto didaktičke igračke? - Učenje kroz igru

Ponedeljak, Mart 5, 2018 - 09:20 | Autor: blazenka

Roditelji, svaki put kada povedete dete u prodavnicu igračaka, svedočite tome tome kako u tren oka ono pronalazi niz igračaka bez kojih ima osećaj da ne može da živi. Onda, na nezadovoljstvo deteta, sledi niz vaših odgovora kojim pokušavate da se zaštitite da ne kupite baš pola izloženog asortimana.

- Imaš toliko igračaka, šta će ti još i ovo?

- Ma ne treba ti to, imaš nešto slično kući.

- To sigurno nećemo kupiti, svakako ne znaš da se igraš, samo praviš nered!, - i tako dalje.

didakticke igracke

Kako pametno odabrati igračke?

Igračke ne moraju služiti samo i isključivo za zabavu. One mogu biti sjajna prilika za decu da uče. Najbolje su one igračke koje decu navode da se malo više angažuju, one koje pokreću njihovu maštu i razmišljanje, one koje ih navode na interakciju. Tako da, pre nego što obeshrabrite svoje mališane nekom od prethodnih izjava, uputite ih na igračke s kojima ćete i vi biti zadovoljni - kao na primer, didaktičke igračke. Igračke koje ih nečemu uče.

 

Zašto su važne didaktičke igračke?

Didaktičke igrače su veoma važne za razvoj deteta, jer podstiču razvoj motorike, govora i vizuelne percepcije, koncentracije i pažnje, razvijaju logičko razmišljanje i zaključivanje.

Didaktičke igračke podstiču decu da istražuju, da otkrivaju osobine i odnose stvari, igrajući se. Oblici, boje, odnosi veće-manje, deo-celina, neki su od pojmova koje će dete naučiti igrajući se sa ovakvim igračkama.

Razvoj motorike veoma je važan od najranije dobi, te doktori savetuju da sa bebama pomalo vežbate još dok su u kolevci. Kada malo ojačaju, kod dece se javlja želja za penjanjem, skakanjem, guranjem, povlačenjem, pa im treba omogućiti da celo svoje telo koriste kroz igru.

Pronađite idealnu guralicu, penjalicu ili igračku na povlačenje za svog mališana.

Kroz igru deca mogu naučiti boje, oblike, slova i slično. Deca razvijaju finu motoriku sa igračkom poput Pino didaktičke kocke pomoću koje uče da raspoznaju boje, oblike, odnose veličina, razvijaju preciznost, percepciju i zaključivanje.

Slagalice sa slovima, pomoći će deci da nauče prva slova, i učiniće taj proces zabavnim, dok će im sortirajuća umetaljka u obliku sata omogućiti da kroz igru nauče brojeve, kao i da gledaju na sat.  

Deca u svakom trenutku uče. Još kada su sasvim mala, i kada mislimo da je svejedno čime se igraju, deca i tada upijaju sve oko sebe, uče na svojim pokušajima i na iskustvu. Didaktičke igračke pomoći će im u tome, ali je važno pravilno ih odabrati, odnosno u skladu sa uzrastom deteta opredeliti se za one kojima će dete steći pravo znanje i sposobnosti kako bi bolje i lakše razumelo svet oko sebe.

Didaktičke igrače, definitivno su „must have“ svakog dečijeg kutka. Sjajan su rođendanski poklon, pa kada sledeći put budete u nedoumici šta kupiti, setite se: zabava može biti i edukativna!

Neka igra nikada ne prestane.

 

Autor teksta: Tijana Faćol