Vodič za roditelje - Kako urediti dečiju sobu?

Četvrtak, Februar 22, 2018 - 13:10 | Autor: blazenka

Uređenje dečije sobe je veliki izazov za roditelje, pogotovo za majke koje najčešće ovom zadatku pristupaju sa velikim entuzijazmom. Prostor, kreativnost, ali i novac ključni su faktori prilikom uređenja sobe za klince i klinceze. Ipak, to treba da bude jedan zabavan projekat u koji ćete svakako uključiti i vaše dete.

uredjenje decije sobe

 

Bezbednost na prvom mestu

 

Dečija soba, mora da bude funkcionalni prostor koji će vašoj deci obezbediti dobre uslove za učenje i igru, ali i za odmor i spavanje. Soba treba da bude prostor u kome će vaša deca, pre svega, biti bezbedna. Mislite o tome prilikom kupovine nameštaja. Ne zaboravite zaštitu za utičnice, sklonite kablove (od TV-a i slično), osigurajte police…

 

Uređenje

 

Dečije sobe mogu biti tematski uređene, u zavisnosti od interesovanja deteta. Kada se dogovorite oko boje zidova, što je prvi korak u prilagođavanju prostora dečijim afinitetima, sledi nabavka nameštaja. Roditelji možda najviše pažnje obraćaju prilikom kupovine kreveta, jer je veoma važno da on obezbedi detetu dobar san ali i pravilan razvoj. Pažljivo birajte posteljinu za vaše mališane. Uvek se odlučite za kvalitetnu, 100% pamučnu posteljinu za decu, a ako se na njoj nalaze još i njihovi omiljeni likovi, to je samo još jedan veliki plus. Posteljinu možete čak veoma uspešno kombinovati sa zavesama.

posteljina za decu

 

Konsultujte mališane 

 

Dečija soba je maleno carstvo vaših mališana. Zato, koliko god uživali u projektu njenog uređenja, nemojte se zaneti i zaboraviti da konsultujete one koji će u njoj provesti najviše vremena.

Decu treba uključiti u uređenje njihove sobe, poslušati ih pa čak i ako njihove ideje ponekad zvuče suludo. Uz to, vi najbolje poznajte vaše dete. Ako ono, na primer, voli knjige, napravite mu kutak u kome će udobno moći da prelistava svoje omiljene stranice. Upotpunite dečiji kutak za čitanje jednim lazy bag-om ili malenom foteljom. Njih možete kupiti u raznim bojama, sa brojnim motivima.

Odredite jedan deo sobe koji ćete prepustiti mališanima da ga sami urede. Obezbedite im tablu sa kredama, koja će im poslužiti za igru, a kasnije možda bude od pomoći i kod učenja. Nađite im mesto gde će moći da okače svoje crteže. Ovo su lepi, veseli detalji koji će uneti šarenilo i dečiji duh u prostor u kome oni najviše borave.   

uredjenje decije sobe, deciji crtezi

Dozvolite da vas u uređenju prostora navode vaša deca.

Budite maštoviti!

Na taj način, obezbedićete im kutak iz snova, u kome će želeti da provode vreme i u kome će srećno odrastati.

 

Autor teksta: Tijana Faćol