Šest zanimljivosti koje možda niste znali o psima i spavanju

Ponedeljak, Oktobar 12, 2020 - 20:27 | Autor: MarinaB

Kratkodlaki, dugodlaki, jednobojni ili sa šarama po krznu, štenci ili odrasli- svi psi poseduju jednu zajedničku osobinu, a to je da će vas voleti bezrezervno i da će vam baš zbog te ljubavi uvek uspeti da poprave raspoloženje. Ukoliko ste vlasnik jednog ili više pasa, sigurno ste bili često u situaciji kada pomislite da ne znate šta biste bez svog ljubimca;  u njegovom prisustvu osećate da se oslobađate stresa, a već sam pogled na te okice koje vas posmatraju sa toliko ljubavi stavljaju vam osmeh na lice. Verujemo da ste do sada dovoljno edukovani o tome kako da prepoznate prve naznake pogoršanja zdravstvenog stanja kod psa, da imate dovoljno znanja o tome koja hrana je za vašeg ljubimca adekvatna ili da ste savladali one osnove na relaciji vlasnik-pas gde za izdatu narednu dobijate željenu reakciju, a potom date i toliko željno iščekivanu poslasticu ? Danas se u ovom blogu nećemo baviti edukacijom, nego ćemo više pažnje posvetiti zanimljivostima vezanim za pse i njihovo spavanje.

Šest zanimljivosti koje možda niste znali o psima i spavanju

 

Bioritam čoveka i psa poklapa se u pogledu noćnog odmora, jer baš kao i ljudi, psi su aktivni tokom dana kada troše svoju energiju koju tokom spavanja obnavljaju. Verujemo da ste ponekad uhvatili sebe kako se smeškate prizoru svog usnulog psa koji tokom spavanja neretko može da cvili, laje ili da pravi čudne pokrete. Bez brige, znajte da su u tim trenucima potpuno bezbedni…

 Da li ste čuli za ovih šest zanimljivih činjenica?

  • Sklupčan položaj psa vezuje se za evoluciju pasa, jer dok su bili prepušteni sebi, u predelima gde su vrebali predatori, psi su postavljanjem svog tela u taj položaj čuvali telesnu temperaturu, a ujedno su štitili svoje unutrašnje organe od potencijalnog napada.               
  • Štencima i mlađim psima potrebno je više odmora u odnosu na odrasle pse. Isto tako, psi koji su po veličini manji imaju i manju potrebnu za spavanjem, u donosu na njihove krupnije rođake koji uglavnom vole da dremaju i duže spavaju.                                                 
  • Naučno je dokazano da psi sanjanju, baš kao i mi. U snu, pas proživljava događaje iz svesnog-budnog stanja.                                            
  • Ponekad, psi spavaju iz dosade. Ovo saznanje će vas možda inspirisati na veće angažovanje oko smišljanja ideja kako da dan svog psa učinite zanimljivijim  i na koje sve načine možete da povećate njegovu aktivnost. Ovo se posebno odnosi na pse koji žive u prostorno ograničenom okruženju, te nisu u prilici da samostalno trče po dvorištu i istražuju ga kada god oni to sami požele.                           
  • Baš kao i mi, i psi imaju naviku koja se odnosi na omiljeni položaj spavanja. Ukoliko ste već neko vreme  vlasnik psa, sigurno ste zapazili da vaš ljubimac ima običaj da legne i zaspi svaki put u gotovo istom položaju. Ukoliko je pas stariji i primetite da je počeo da menja svoj položaj tokom spavanja- imajte to na umu pri poseti veterinaru. Ovo može biti jedan od pokazatelja da pas ima tegobe koje ga sprečavaju da se vrati u svoj položaj na koji je inače navikao.                                                                                                                     
  • Nemojte misliti da stres zaobilazi pse. Naši ljubimci itekako mogu biti uzrujani, mogu proživljavati negativnu emociju kao što je briga ili tuga i sve to remeti njihov san. Kao i ljudi, i psi nekada ne mogu da spavaju  od briga, učinite da te situacije budu što ređe.

Sada kada znamo da na san naših vernih prijatelja može da utiče dosta toga što ih ponekada i remeti, želimo da se potrudimo da im pružimo što bolje uslove da noćni odmor bude vreme kada će se njihovo telo u potpunosti odmoriti, a organizam regenerisati i pripremiti za nov dan pun igre i aktivnosti.

 Ovde sada dolazimo do dileme sa kojom se većina vlasnika pasa susrela, a to je pitanje da li dobro da ljubimci spavaju sa njima u krevetu. Bez obzira da li praktikujete da svog psa pustite ponekad da se ušunja u vaš krevet ili je svako veče tu, imajte na umu da je za psa najbolje da ima svoj vlastiti prostor gde će se odmarati, spavati i dremati i tokom dana. Ovde se radi o navici koju pas stvara da jedan kutak bude samo njegov, i kada se ta navika kod psa ustali, uvek će se rado vraćati na svoje mesto. Kako bi psima bilo što udobnije, savetujemo vam da taj deo prostora opremite sa par zanimljivih igračkica, ali da tu obavezno postavite i krevet za pse.

Kako odabrati pravi krevet za psa?

Danas su kreveti za pse više nego ikada dostupni u bezbroj najrazličitijih modela i dezena, kao i veličina koje se prilagođavaju veličini vašeg ljubimca. Klasičnog ili ovalnog oblika, do oblika koji su inspirisani izgledom pećina, kućića, ali i drugim vrstama životinja- krevetići za pse namenjeni našim krznenim prijateljima, zbog oblika i udobnosti ponekada kod nas mogu probuditi i mrvicu zavisnosti ? Pri donošenju odluke o izboru kreveta gde će ljubimci udobno spavati i odmarati se, najviše pažnje obratite na udobnost i na odabir prave veličine. Imajte na umu da ljubimac, baš kao i mi, ponekada voli da se protegne i da mu je ipak malo prijatnije ako ne spava u malom i skučenom prostoru. Potom, neka se pri izboru kreveta za psa u obzir uzme i održavanje istog, jer želite da ljubimci spavaju na čistom i održavanom mesto koji se može redovno prati.

Izdvojićemo tri predloga originalnih krevetića za pse, koje možete u samo par koraka poručiti putem našeg ONLINE SHOPA.

Ajkula krevetić za pse 

Ajkula krevetić za pse

Da li ste videli išta slađe? Predivan krevetić ispunjen mekom penom i u obliku jedne strašne i opasne ajkule plave boje, možda baš postane omiljeni kutak vašeg ljubimca. Ovaj krevetić je namenjen manjim psima, a njegove dimenzije su 42x42x37cm.

                                                         LINK ZA VIŠE INFORMACIJA I PORUČIVANJE OVOG PROIZVODA 

 

Krevetić za pse na tufnice 

Krevetić za pse na tufnice

Ovo je odličan izbor za sve vlasnike pasa, bez obzira da li se radi o manjim ili većim psima. Ovaj model krevetića dost

upan je u tri veličine- S,M i L, koje pri poručivaju birate u padajućoj listi. Materijal od kojeg je krevet izrađen je vrlo prijatan i lako se održava ručnim pranjem, a to što krevet ima dva lica i što ga možete izvrtati na stranu koja se vama više dopada čini ga još više funkcionalnim.

                                                       LINK ZA VIŠE INFORMACIJA I PORUČIVANJE OVOG PROIZVODA 

 

Krevet sa dve pruge krem

Krevet sa dve https://www.gusenica.rs/kreveti-za-pse-kreveti-za-mace/krevet-sa-dve-pruge-krempruge krem

 

Za gospodski odmor i uživanje! Ovaj krevetić će vašim ljubimcima pružiti odmor i opuštanje na kojem ćete, sasvim sigurno, zavideti svom ljubimcu. Udobnost i mekoća ovog kreveta će, čak i kod onih najrazigranijih kuca, brzo i lako stvoriti naviku dremanja tokom dana. Dimenzije ovog modela su 60x50x18cm.

                                                    LINK ZA VIŠE INFORMACIJA I PORUČIVANJE OVOG PROIZVODA 

Da li želite da saznate koje sve modele krevetića još imamo u ponudi? Posetite LINK i uživajte u odabiru kutka za najlepše snove vašeg vernog prijatelja. Nakon kupovine, slobodno nam pišite svoje utiske, jedva čekamo da ih pročitamo!