Sedam zanimljivosti o mačkama

Subota, Oktobar 31, 2020 - 19:59 | Autor: MarinaB

Nežne i umiljate- mačke, zajedno sa psima spadaju u omiljene kućne ljubimce. O njima postoji opšteprihvaćeno mišljenje da su samostalne životinje i da ne traže pažnju i ljubav vlasnika u meri koja je izražena kod pasa. Ono što bi vam svaki ljubitelj mačaka rekao jeste da su one itekako zavisne od naše pažnje i posvećenosti. Ono što je sasvim sigurno jeste činjenica da su mace omiljene upravo zbog svoje neodoljivosti! Vrlo lako će vas osvojiti njen šarm i umiljatost, a način na koji vam svakodnevno bude ispoljavala svoju ljubav i prvrženost ukrašće vam srce!

Sedam zanimljivosti o mačkama

 

U nastavku, delimo sa vama sedam zanimljivih činjenica o mačkama koje možda do sada niste čuli:

  1. Smatra se da su mačije zenice vertikalne jer im to omogućava bolju procenu udaljenosti od plena. Inače, za životinje koje uglavnom noću love karakterističan je baš ovakav oblik zenice kao što ga imaju i mace.
  2. Kada je mačiji rep blago zaobljen na vrhu, to znači da vas vaša ljubimica pozdravlja tim gestom i da vas smatra prijateljem.
  3. Zbog ušne resice koja se kod mačke može okretati za 180°najizraženije čulo kod mačaka je upravo čulo sluha.
  4. Mačke imaju dominantnu šapu. Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da veći procenat ženki više koristi desnu šapu, dok se muzjaci koriste uglavnom levom šapom.
  5. Razlog gipkosti mačke i njena mogućnost da se provuče kroz gotovo svaki otvor jeste upravo taj što ove životinje nemaju ključnu kost.
  6. Tokom Hladnog rata, u holandskoj ambasadi u Moskvi živele su i dve mace. Zahvaljujući svom perfektnom sluhu, one su otkrile prisluškivače KGB-a i na njih ukazale neumornim grebanjem po zidu gde su prisluškivavači i bili sakriveni.
  7. Ailurofilija je ljubav prema mačkama, a svi mačkoljupci su zapravo ailurofili.

Dragi naši ailurofili, ukoliko je u vašem domu bar jedna maca, onda znate da je potrebno odvojiti dosta pažnje za izbor adekvatne opreme koja će svakodnevno učiniti da se vaša ljubimica oseti dobro. Između ostalog, tu su nezaobilazne grebalice i penjalice za mačke, kreveti za lepe snove , kao i češljevi i četke za održavanje krznatoaleti i transporteri za mačke.

Trenutno, dosta opreme je prisutno na tržištu i često su vlasnici u velikim dilemama kada je reč o izboru kvalitetnog proizvoda koji će dugo vremena biti koristan macama. Vrlo često sve neophodne stvari ne uspevate pronaći na jednom mestu što zbog nedovoljno velikog izbora ili iz nekog drugog razloga. Zato vas pozivamo da na sajtu gusenica.rs posetite LINK jer ćete tu pronaći bogat izbor baš svega što je vašoj ljubimici potrebno. Pored raznovrsne ponude proizvoda za negu i držanje mačaka, pronaći ćete i više nego povoljne cene koje će vas posebno obradovati!

                                       Birajte najbolje za vašu macu i uživajte u vremenu koje provodite sa svojom ljubimicom!