Saglasnost roditelja za putovanje maloletnog deteta

Četvrtak, Novembar 8, 2018 - 09:24 | Autor: blazenka

Zimski odmor je na pomolu a s njim i putovanja. Ukoliko se ove zime odlučite na putovanje u inostranstvo i pri tom vodite svoje maloletno dete, ili pak Vaše dete putuje na odmor u inostranstvo sa trećim licem, preporučljivo je da pribavite saglasnost roditelja za putovanje maloletnog deteta u inostranstvo.

Ovaj dokument nije obavezan po zakonu Republike Srbije, ali se preporučuje da ga obezbedite jer Vam (iz opravdanih razloga) carinici i policijski službenici mogu tražiti u cilju utvrđivanja povezanosti sa detetom u Vašem društvu.

Saglasnost roditelja za putovanje maloletnog deteta

Takođe MUP ističe da pisana saglasnost roditelja može biti potrebna prilikom kontrole graničnih organa države u koju se putuje ili preko čije teritorije se tranzitira, pa zato preporučujemo da se pre polaska na put izvrše odgovarajuće provere u diplomatsko-konzularnim predstavništvima tih zemalja.

Saglasnost za putovanje maloletnog deteta u inostranstvo pribavlja se kod notara (javnog beležnika) na formularu koji dobijate na licu mesta i popunjavate u 2 primerka (jedan ostaje notaru a drugi ide Vama)
Od dokumentacije je potreban izvod iz matične knjige rođenih deteta (može biti straiji od 6 meseci) i JMBG osobe kojoj se daje saglasnost. Prisutnost te osobe nije potrebna niti njen potpis. Lična karta roditelja koji daje saglasnost je potrebna radi potvrde identiteta.

Potrebno je raazlikovati saglasnost roditelja za putovanje maloletnog lica u inostranstvo od saglasnosti roditelja za izdavanje pasoša maloletnog lica. Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje pasoša za maloletno lice, roditelj koji podnosi zahtev mora imati saglasnot drugog roditelja osim u slučajevima kada:

  • nije poznato prebivalište drugogo roditelja
  • drugi roditelj je nestalo lice
  • drugi roditelj je umrlo lice
  • odlukom sud, starateljstvo nad detetom je dodeljeno jednom roditelju, ili postoji odluka suda da je dozvoljeno izdavanje pasoša bez saglasnosti oba roditelja
  • postoji sprečenost drugog roditelja da vrši roditeljsko pravo.