Nove komplikacije za roditelje za ostvarivanje RODITELJSKOG DODATKA

Utorak, Novembar 13, 2018 - 13:12 | Autor: blazenka

Za roditelje koji žele da ostvare svoje pravo na roditeljski dodatak, stižu nove komplikacije.

Zakonom koji je stupio na snagu prvog jula ove godine predviđeno je da za prvo dete roditelji jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 mesečno dve godine, za treće po 12.000 mesečno deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno, takođe deset godina.

pravo na roditeljski dodatak

Međutim, kako prenosi Blic, da bi ostvarili pravo na ovu naknadu, roditelji moraju resornom ministarstvu da dostave potvrdu o vakcinaciji sve dece, kao i potvrdu o redovnom pohađanju školske, odnosno predškolske ustanove, za decu rođenu posle 2012. godine.

Dodatno opeterćenje stvara to da se potvrde ne prosleđuju elektronski među službama, već roditeji dopunjenu dokumentaciju moraju fizički predati. Kako kažu u ministarstvu za rad i zapošljavanje, dokumenta je neophodno predati fizički, jer "građani još uvek nemaju način da dostave elektronski potpis".

Čak i roditelji koji su po starom zakonu dobili rešenje o novčanoj pomoći od 6.410, a dobili su drugo dete od prvog januara do prvog jula ove godine, da bi dobili novi, uvećani iznos, moraju ponovo da idu i nose potvrde u nadležni Sekretarijat za dečju zaštitu.

 

Izvor: Blic