Moj pas je senior - znakovi starenja kod pasa

Četvrtak, Avgust 18, 2022 - 13:17 | Autor: nenad.radojcic

Svi starimo i tu pomoći nema. Pa ipak, dok mi , ljudi, ako smo zdravi i sve ide svojim tokom, imamo mnogo duži životni vek od naših ljubimaca. A to znači da ćemo se sa starošću pa i smrću krznatih članova porodice susreti verovatno više puta u životu. I svaki put će biti jednako teško. Ipak, ako psu pružimo kvalitetan život, i na vreme primetimo znakove starosti, možemo mnogo pomoći svom psu da doživi i proživi lepu i dostojanstvenu starost ako znamo koji su to znakovi starenja kod pasa.

 

Koliko psi žive?
 

koliko psi zive

Životni vek pasa je različit. Po pravilu manji psi žive duže od velikih, a mešanci su generalno mnogo otporniji od uzgojenih rasa. Osim rase i veličine, broj godina koje će doživati vaš pas zavisi i od načina života koji mu pružate. O dugovečnosti svog psa treba da počnete da razmišljate onog trenutka kada ga nabavite. Posledice koje ostave nekvalitetna i neprilagođena ishrana, prekomerna težina, nebriga o zdravlju kože, krzna, zuba, neredovno čišćenje od parazita... mogu delovati potpuno "nevidljivo" u mladosti, ali će itekako doći na naplatu kada vaš ljubimac postane senior.

Znakovi starenja kod pasa

Kako da znate da je vaš pas zašao u "zlatne" godine? Mnogo je faktora i manje-više svi su isti ili slični kao kod ljudi. Drugačije je samo to što pas neće moći da vam kaže šta ga muči, i moraće da se osloni na to da ćete vi umeti da prepoznate znakove starenja i da mu pomognete.

 

Nabrojaćemo neke od uobičajenih znakova starosti kod pasa.

Degenerativne promene na kostima i zglobovima

Ako vaš ljubimac ne može da se igra kao pre, a šetnje postaju sve kraće - imajte razumevanja i znajte da vaš prijatelj stari. Ne forsirajte svog ljubimca da trči za loptom i ne namećite mu tempo koji mu ne prija. Ukoliko primetite da sve sporije ustaje, da se teško pokreće iz mirovanja i postaje usporeniji, vreme je da se posavetujete sa veterinarom. On će vam reći da li je vašem psu potreba neka terapija protiv bolova, ili samo prilagođen način života. Najverovatnije će vam preporučiti suplemente koji mogu da potpomognu i očuvaju zdravlje kostiju i zglobova. Imajte strpljenje za vašeg ljubimca, i pomozite mu kod aktivnosti kao što je savladavanje stepenica, ukoliko primetite da mu je pomoć potrebna.

Nemojte birati i kupovati suplemente "na svoju ruku" ili po preporuci prijatelja čiji je pas imao "isti problem". Radite to isključivo po preporuci i savetu veterinara. Takođe, na vreme se pobrinite da vaš pas ne pati od prekomerne težine koja će stvoriti dodatno opterećenje.

Promene na koži i krznu

Baš kao i mi, i naši ljubimci sede. Tokom godina moćićete da primetite sve više belih dlaka u krznu vašeg psa. Ali to nije jedina promena koja će uslediti. Dlaka, koža i nokti u starosti postaju suvi i krti. Kod životinja, veliku ulogu u održavanju dlake i kože ima samohigijena koju oni sprovode lizanjem i češkanjem. Starost će uzrokovati gubitak snage za ove aktivnosti, pa ćete vašem psu morati da pomognete češćim četkanjam i kupanjem adekvatnim šamponima.

Slabljenje mišića bešike
 

zglobovi

 

Starim psima mogu oslabiti mišići bešike. To isprva može uzrokovati češću potrebu za mokrenjem pa će i izvođenje psa da izvrpi svoj potrebe morati da bude češće. Kasnije, pas može početi da gubi kontrolu nad mokrenjen i da za sobom ostavlja tragove, ili razvije potpunu inkontinenciju. Nemojte prekorevati psa ako se u starosti upiški u stanu. Ako je ceo život znao gde se vrši nužda, u straosti sigurno neće raditi drugačije iz bezobrazluka već zbog smanjene mogućnosti kontrole. Možda ćete morati da se pomirite sa pelenama za pse i time olakšate život ljubimcu i sebi. Naravno, pri prvim simptomima obavezno se konsultujte sa veterinarom kako biste otklonili mogućnost urinarne infekcije, koje takođe mogu da se jave.

Propadanje zuba

O dentalnoj higijeni psa treba voditi računa od početka i tokom čitavog života. Dentalni štapići i grickalice mogu pomoći. Postoje specijalizovane četkice i paste ali nisu svi ljubimci raspoloženi za ovaj vid održavanja higijene. Alternativa su sprejevi koji regulišu pH u ustima, i time sprečavaju razvoj kamenca i bakterija, i eliminišu neprijatne mirise. Ako primetite da se na zubima vašeg psa nakupio kamenac, odvedite ga kod veterinara koji će ga ultrazvukom ukloniti. To je rutinska procedura koja će značajno doprineti kvalitetu života. I pored brige, u starosti pas može razviti dentalne probleme, a doćiće i do gubitka zuba. Tada je vreme za prelazak na meku i vlažnu hranu.

Gubitak čula
 

gubitak cula

 

U starosti pas može početi da gubi vid, sluh i njuh. Pratite ove simptome i adaptirajte odnos sa vašim psom. Pas može reagovati agresivno ako mu priđete a da vas nije primetio. Izbegavajte da mu prilazite iza leđa, da ga dodirujete pre nego što postane svestan da ste tu. Imajte mnogo strpljenja ako se neki istup i dogodi, i budite tolerantni.

Demencija
 

demencija

 

Kao i kod ljudi, i kod starih pasa mogu se javiti oblici demencije. Pas može da se zbuni, pa čak i izgubi, čak i u poznatom prostoru. Takođe, može početi da zaboravlja trikove kojima ste se zabavljali i nemojte ga forsirati ako se to desi. Naročito nemojte pokušavati da ga naučite novim trikovima, jer će to biti gotovo nemoguće. Umesto toga uživajte u preostalom zajedničkom vremenu kroz neke laganije aktivnosti, maženje i šetnju. Takođe, u savetu sa vašim veterinarom, možete nabaviti suplemente koji će pomoći održavanju zdravlja nervnog sistema i usporiti proces starenja.

Ovo su neki najčešći znakovi starenja kod pasa i načini kako im možete pristupiti. Kao i svi, i psi stare različito.

O starosti vašeg psa razmišljate već od dana kada ga nabavite, jer kvalitetom života u velikoj meri možete uticati na to kakvog će zdravlja pas biti u starosti. Vodite računa da pas ne razvija gojaznost, da je dovoljno fizički aktivan, da mu je mozak "angažovan". Gojaznost može uzrokovati dijabetes, slabost srca i niz drugih bolesti. Uvek pravovremeno obnavljajte zaštitu vaših ljubimaca od parazita. Česta infestacija endo i ekto parazita može ostaviti dugoročne posledice na zdravlje ljubimca. Vakcinišite ljubimce na vreme, prema kalendaru vakcinacije koji ćete dobiti od veterinara.

A kada dođe vreme da se oprostite sa svojim ljubimcem, budite uz njega, bez obzira da li će to biti u vašem domu ili veterinarskoj ordinaciji. Znamo da je teško, ali to nije momenat da stavite sebe na prvo mesto i kažete "ja to ne mogu da podnesem". Vaš ljubimac je sigurno zaslužio toliko da sa ovog sveta ne ode uplašen, zbunjen, sam ili okružen nepoznatim ljudima.

 

budite uz vaseg psa