Martovske priče iz bašte - prvi prolećni saveti

Sreda, Mart 14, 2018 - 09:25 | Autor: blazenka

Prvi zraci sunca konačno su izmamili napolje i najveće zimogrožljivce. Svi smo izvirili iz udobnosti svojih soba, spremni da oberučke prigrlimo proleće. Sunčevi zraci postaju sve smeliji i uporniji.

A još jedan znak da proleće kuca na vrata je i to što sve više viđamo svoje komšije na dvorištima, ispred kuća, oko garaža… Iako zima zvanično još uvek traje, mart je pravo vreme da se izađete u dvorište i prihvatite se prvih radova.

Saveti za baštu

 

Odakle da počnete?

 

Ako ste u nedoumici odakle da počnete, imamo nekoliko predloga.

Prvo isplanirajte u čemu želite da uživate u predstojećoj sezoni. Ako je to voće ili povrće, krenite od pripreme zemljišta za sadnju. Složićete se s nama kad kažemo da je osnova svakog lepog vrta - travnjak. On će vam dobro doći tokom velikih vrućina, po njemu ćete šetati bosi, na njemu će se vaša deca igrati u mesecima koji slede. Negujte svoje travnjake!

Pored trave, važni ali i podrazumevani elementi svakog dvorišta su svakako cveće i drveće. Razmislite o bojama kojima ćete prošarati svoju oazu miru.

Pretpostavimo da već imate održavano dvorište. Zima je učinila svoje i prvi sunčani dani marta su vreme da pospremimo oko kuće. Ali upravo tad, proradi i mašta: šta bismo mogli izmeniti?

uredjenje baste

Kakvo cveće izabrati ove godine? Možda nekim novinama oplemeniti prostor? Ako ste ljubitelj ispijanja kafe na svojoj terasi, čitanja knjige pod krošnjom drveta ili pak čestog roštiljanja sa prijateljima  - znate o čemu govorim. Svi želimo savršeno dvorište, i svi imamo viziju tog svog savršenstva.

 

Šta vi želite da promenite u svom dvorištu ovog proleća?

 

Uređenje dvorišta ne mora isprazniti vaš novčanik. Postoje sitnice koje sami možete napraviti, ali ukoliko niste toliko vešte ruke, detalji koji će ulepšati dvorište, ne moraju da koštaju previše.

Drveni detalji su, na primer, uvek in. Ako su vam dosadile plastične žardinjere za cveće ili vam se oslobodio komadić prostora u dvorištu, vešto ga možete popuniti drvenim žardinjerama. U njih posadite cveće veselih boja, ali pre nego što odaberete vrstu, razmislite o tome gde biste ih postavili. Ne zaboraviti da neka cveća vole celodnevno sunce, ali ima i onih koja svoj potencijal dostižu u hladovini.

Ako u dvorištu imate drvo, bilo koje vrste, razmislite o kačenju drvene kućice za ptice. Ptičice će vam se odužiti najlepšom pesmom u kojoj ćete sigurno uživati dok budete ispijali onu gore pomenutu kaficu.

Uz to, naučite svoje mališane da prikupljaju mrvice hleba od doručka i stavljaju ih u kućice, iznenadićete se kako će deca veselo prihvatiti novu obavezu.

kucice za ptice

Obradujte ih za uzvrat jednom drvenom ljuljaškom, koja će se lepo uklopiti u gotovo svako dvorište.  

Ideja je mnogo. Ponekad je sasvim dovoljno zameniti dotrajale jastuke na baštenskoj garnituri. Oplemenite prostor bojama, vedrinom…

 

Kako vi uživate u čarima dvorišta?

Za neke je dvorište vlastita oaza mira, komadić prirode u porodičnom domu, drugima bašta za uzgoj voća, povrća i cveća, mesto gde se okupljaju prijatelji, ili pak sjajna igraonica za klince na otvorenom.

Da biste uživali u čarima dvorišta, potrebno je da o njemu vodite računa, da ga uredite, a potom redovno održavate.

Ipak, to nije sve. Dvorište je ogledalo vaše kreativnosti, platno na kome slobodno možete dozvoliti svojoj mašti da šara. I svako priča svoju priču.  

 

 

Autor teksta: Tijana Faćol