Lorem Ipsum je jednostavno model teksta

Ponedeljak, Jul 29, 2013 - 13:45 | Autor: blazenka

Lorem Ipsum je jednostavno model teksta koji se koristi u štamparskoj i slovoslagačkoj industriji. Lorem ipsum je bio standard za model teksta još od 1500. godine, kada je nepoznati štampar uzeo kutiju sa slovima i složio ih kako bi napravio uzorak knjige. Ne samo što je ovaj model opstao pet vekova, nego je čak počeo da se koristi i u elektronskim medijima, nepromenivši se. Popularizovan je šezdesetih godina dvadesetog veka zajedno sa listovima leterseta koji su sadržali Lorem Ipsum pasuse, a danas sa softverskim paketom za prelom kao što je Aldus PageMaker koji je sadržao Lorem Ipsum verzije.

Poznata je činjenica da će čitalac biti sputan pravim čitljivim tekstom na stranici kada gleda njen raspored. Poenta korišćenja Lorem Ipsum modela je manje-više iz razloga što je raspored slova i reči normalan, u poređenju sa "Ovde ide tekst, ovde ide tekst", i čini stranicu kao čitljivi Engleski. Mnogi softverski paketi za prelom kao i veb editori, koriste Lorem Ipsum kao osnovan model teksta, i internet pretraga za frazom "lorem ipsum" će dati mnogo sajtova u svom pred finalnom stanju. Razne verzije su evoluirale tokom godina, neke pukom slučajnošću, a neke namerno (ubacivavši humor u fraze).
 

Nasuprot verovanju, Lorem Ipsum nije nasumično izabran i složen tekst. Njegovi koreni potiču u delu klasične Latinske književnosti od 45. godine pre nove ere, što ga čini starim preko 2000 godina. Richard McClintock, profesor latinskog na Hampden-Sydney koledžu u Virdžiniji, je potražio definiciju pomalo čudne reči "consectetur" iz Lorem Ipsum pasusa i analizirajući delove reči u klasičnoj književnosti otrkio autentičan izvor. Lorem Ipsum dolazi iz poglavlja 1.10.32 i 1.10.33 knjige "de Finibus Bonorum et Malorum" (Ekstremi Boga i Zla) koju je napisao Cicero 45. godine pre nove ere. Knjiga govori o teoriji etike, koja je bila vrlo popularna tokom Renesanse. Prva rečenica Lorem Ipsum modela "Lorem ipsum dolor sit amet..", dolazi iz rečenice u poglavlju 1.10.32.

Standardni deo Lorem Ipsum je od 1500. godine je reprodukovan po želji. Poglavlja 1.10.32 i 1.10.33 knjige "de Finibus Bonorum et Malorum" koju je napisao Cicero su takođe reprodukovana ali u originalnom formatu zajedno sa engleskim prevodom od H. Rackham iz 1914. godine