Kako se zaštititi od insekata - insekticidi, da ili ne?

Sreda, Jul 13, 2016 - 20:44 | Autor: blazenka

Ovo leto, kao i svako drugo, karakterise, pored nesnosnih vrućina i izuzetna navala insekata, naročito komaraca i muva. Kako se najefikasnje zaštititi od ovih letnjih napasti?

Ukoliko vreme provdimo u napolju, nabolje je zaštititi se nekim od repelenata koji se nanose na kožu. Repelenti služe samo da odbiju insekte, znači neće ih uništiti a neće nas ni zaštititi

dosadnog zujanja. Naravno, to što će sprečiti ubode je veliki plus. Na tržištu postoji veliki broj efikasnih repelenata za nanošenje na kožu.

Prvo i osnovno što treba da uradimo za svoj dom je da obezbedimo mreže na prozorima i vratima. Mreže fizički sprečavaju insekte da uđu.Insekte koji dospeju u dom možemo uništiti na više načina, hemijskim ili fizičkim putem.


Među najefikasnijim sredstvima za uništavanje insekata, i ono čemu se najčešće prvo okrećemo, jesu razni insekticidi u spreju
Insekticidi sadrže otrovne materije koje ubijaju insekte. Međutim, veliki problem je, kao što se može videti i na samom sastavu ovih preparata je što oni sadrže toksine koji štetno utiču i na čoveka, a naročito su ugrožena deca i kućni ljubimci.


Zato odmah nakon tretmana insekticidima treba napustiti prostoriju, a zatim, nakon što je insekticid delovao, dobro provertiti pre ponovnog boravka u tretiranoj prostoriji.

Od insekticida su svakako zdravija razna sredstva za fizičko uništavanje insekata kao što su lepljive trake za muve, plastične muvalice, električni reketi... Uništavanje insekata ovim sredstvima svakako je mnogo zdravije ali i sporije i napornije a može biti i estetski neprivlačno. Plastična muvalica prouzrokovaće ružne fleke po zidovima i nameštaju. Kao rešenje možemo upotrebiti električni reket, koji se upotrebljava na isti način ali nije potrebno insekte udariti tolikim intenzitetom da ih smrskamo, dovoljno je samo da ga dotaknemo a rešetke reketa će ga ubiti pomoću struje.


Što se fizičkih insekticida tiče tu su i lampe sa ultraljubičastim svetlom koje privalči insekte do rešetki lampe, a potom ih rešetka pod naponom ubija. U svom intervjuju za Blic, dr med. sc. Goran Belojević, redovni profesor Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže da su ove lampe "jedini potpuno netoksični, dakle preporučljivi insekticidi".

Iz naše ponude preporučujemo lampe za ultraljubičastim svetlom - uništavače insekata: