Kako ojačati imunitet kod mališana?

Utorak, Oktobar 13, 2020 - 19:42 | Autor: MarinaB

Doba godine kada se još nismo sasvim privikli na zimu, a nismo se ni odvikli od leta, nekada nas zna iznenaditi velikim razlikama u temperaturi tokom jutra i večeri. Mališanima, baš kao i odraslima ove temperaturne razlike znaju da zasmetaju i vrlo često su one jedan od uzročnika pojave prvih simptoma prehlade. Ponovnim vraćanjem u školske klupe i vrtiće, imuni sistemi naših najmlađih su tokom jeseni vrlo često na probi. Baš u ovom periodu, najveći akcenat stavljamo na jačanje imuniteta svoje dece, kako bismo im omogućili da svakoga dana budu zdravi i da što pre ojačaju svoj imuni sistem kada on postane narušen.

Kako ojačati imunitet kod mališana

 

Danas, više nego ikada, na raspolaganju imamo veliki izbor metoda koje možemo kombinovati u cilju unošenja što više energije u telo svojih mališana. Jačanje imuniteta, između ostalog, se postiže pravilnim izborom hrane i pića, kojom kada dodamo i konzumiranje suplemenata i probiotika, stvaramo prilično jaku odbranu od bakterija unutar dečijeg organizma.

Do jačeg imuniteta dečijeg organizma uz pravilnu ishranu

Da bi dečiji organizam bio u stanju da se svakodnevno nosi sa brojnim školskim i vannastavnim aktivnostima, prvi korak u radu na stvaranju jakog imuniteta je pravilna, zdrava i izbalansirana ishrana. Nemojte zanemariti pravilo tri glavna obroka tokom dana uz dve užine, gde su obroci pravilno raspoređeni u danu tako da obezbeđuju maksimalnu iskoristivost svih hranljivih materija. Domaće supice ili čorbice su ono što sve mame vole da praktikuju u jelovniku, a blagodeti ovog toplog predjela su mnogostruke- putem njih u ishranu se unosi povrće, obezbeđuju pravilno varenje i deluju lekovito u borbi protiv uzročnika infekcija.

Pored povrća, unos voća i hidriranje vodom je jednako važno. Vitamin C je svima dobro poznat kao sinonim za zdrav organizam i jak imunitet. Ovim vitaminom obiluju citrusi, ali i kupus, prokelj, crvena i bela paprika. Neka vam svakodnevna navika bude ceđenje limuna, grejpfruta ili narandže, a kombinacijom ove tri vrste voća dobijate pravu vitaminsku bombu koja je odličan eliksir energije za svaki organizam! 

Šetnja i boravak na otvorenom

Zamenite monitore računara i ekrane telefona sa opuštajućim pogledom u prirodu. Povedite svoje mališane u šetnju ili igru u obližnjem parku, pokažite im vaše omiljeno mesto ili kraj u prirodi i trudite se da što češće boravite napolju. Da li vam ljubav prema trotinetu ili skejtu zvuči poznato? Pogledajte ponudu trotineta i skejtova koji su prilagođeni kako dečacima, tako i devojčicama i već danas izaberite model koji će vašim najmlađima biti razlog više da provedu više vremena na svežem vazduhu. U neredovno provetrenim prostorijama, bakterije se vrlo brzo razmnožavaju, a boravak napolju ima dosta pozitivnih uticaja na organizme i odraslih, ali i dece.

Jači imunitet deteta zahvaljujući odmoru

Vreme koje dete provede odmarajući se tokom noćnog sna ili u kraćem spavanju tokom dana, vrlo povoljno utiče na jačanje njegovog imunog sistema. Potrebna količina sati za odmor i obnavljanje organizma zavisi i od uzrasta deteta, a ona se kreće u rasponu od 10 do 12 sati. Mališani do šeste godine obično u svoju dnevnu rutinu podrazumevaju popodnevnu dremku, a to je jedna od vrlo korisnih navika koju mogu zadržati i u starijem uzrastu.

Da li vaša deca ima naviku koja ih uspavljuje, kao što je gledanje crtaća i svojih omiljenih super heroja? Zašto im odlazak u krevet ne biste učinili još dražim uz posteljine sa njihovim omiljenim crtanim junacima?!  Izaberite neke od modela dečijih posteljina i uskoro će odlazak na spavanje biti jedna od omiljenih navika vaših mališana.

Redovna higijena

Kao što kaže dobro poznat stih- “Pre i posle jela ruke treba prati”. Navika koja se ukoreni u najranijem uzrastu i koja kod deteta ostaje za ceo život. Vođenje računa o higijeni ruku, tela i prostora gde se boravi, uz redovno provetravanje prostorija utiče povoljno na zdravlje i imunitet svakog organizma.

Svakodnevna nega, puno ljubavi i pažnje uz gorenavedene savete, učiniće da imunitet vaših mališana bude jak i potpuno otporan na sve potencijalne viruse, bakterije, infekcije i prehlade koje idu uz ovo jesenje vreme.