Izmlazanje, pumpice i čuvanje mleka - Podrška dojenju

Sreda, Septembar 4, 2019 - 11:27 | Autor: blazenka

Jedna od težih i napornijih stvari koje čekaju porodilju po dolasku kući iz porodilišta jeste prilagođavanje na dojenje i izmlazanje.
I dok je samo dojenje divan proces koji stvara i jača neraskidivu vezu između majke i bebe, bolovi, čvorovi, masaže... itekako znaju da kvare doživljaj.


Jedno od glavnih pitanja porodilja jeste kako i koliko se pravilno izmlazati.

Pumpica za izmlazanje


Ručno ili pumpicom?

Ručna metoda može biti efikasna i sprovodi se tako što se prvo neko vreme grudi masiraju kružnim pokretima od korena grudi ka vrhu. Nakon toga se pristupa izmlazanju pritiskom palca i kažiprsta oko bradavice i blagim pritiskanjem ka unutrašnjosti dojke.
Alternativa je pumpica, električna ili ručna. U poslednje vreme mnogi lekari daju prednost pumpici u odnosu na ručnu metodu jer mleko iz pumpice ide pravo u sterilnu bočicu, bez dodira sa spoljnom sredinom, pa samim tim i bez opasnosti od kontaminacije.
Istovremeno, mame se uglavnom slažu da je izmlazanje pumpicom neuporedivo lakše.

Kako upotreba pumpice utiče na grudi?

Pumpice su kreirane tako da oponašanju pokrete bebe prilikom sisanja. Čak je i pritisak tj. jačina vakuuma jednaka proračunatom intenzitetu kojim beba vuče dok sisa. Ipak, sve žene su različite pa time i grudi i njihova osetljivost. Zato je važno pumpicu koristiti pravilno i prilagoditi intenzitet pumpanja.
Kreće se sa bržim i kraćim pokretima koji se zatim produžavaju, sa sporijim tempom. Da li se grudi menjaju tokom dojenja? Da, svakako. Promene koje žene često pominju su "vrećaste" grudi, opuštene, nabrekle, nejednake... sve ove promene su sasvim normalna stvar. da li će pumpica uticati na izgled Vaših grudi?
Svakako da hoće, međutim na isti način i u istoj meri kao i samo dojenje, ništa više od toga.

Čuvanje mleka

Većina majki kad tad dođe u situaciju da ne može da podoji bebu kad god je to potrebno. Majka može biti sprečena bolovima ili infekcijom u grudima, odsustvom od pumpica za dojenjekuće ili ranijim povratkom na posao.
Nakon izmlazanja, mleko može da stoji na sobnoj temperaturi 12-24 sata ukoliko je u pitanju kolostrum, a mleko iz druge faze ne bi trebalo da stoji na sobnoj temperaturi duže od 3-4 sata. U frižideru majčino mleko može da se čuva 72 sata, nije preporučljivo duže. Mleko se ne čuva u vratima frižidera već dublje u unutrašnjosti. 
Mleko zamrznuto u polici za zamrzavanje u frižideru može da se čuva do 2 nedelje, dok u zamrzivaču može da stoji 3-4 meseca. U zamrzivačima gde je konstantna temperatura ispod -10 stepeni, mleko može stajati i 6 meseci pa i duže. 

Hladno mleko podgreva se u toploj vodi ili grejaču dok ne dostigne temperaturu za konzumiranje, dok se zamrznuto mleko prvo odmrzava na sobnoj temperaturi. Jednom odmrznuto mleko više ne sme da se zamrzava.

Higijena pumpice

Veoma je važno održavati pravilnu higijenu pumpice za izmlazanje, pre svega jer se bakterije vrlo brzo razmnožavaju na delovima gde se mleko zadržava. Pre svake upotrebe pumpice, operite ruke, a spoljne delove pumpice možete prebrisati maramicama za dezinfekciju. Posle upotrebe, što pre, delove pumpice isperite pod mlazom vruće vode.

pumpica za dojenje


Za pranje delova pumpice i flašice koristite posebnu četku, a odredite i posudu za pranje. Nemojte prati delove pumpice u sudoperi zajedno sa drugim sudovima, niti suđerom koji koristite za pranje posuđa. Po potrebi delove pumpice sterilišite kuvanjem ili korišćenjem sterilizatora na paru.
Delove pumpice, kao posudu i četku za pranje sušite prirodnim putem. Ne koristite krpu za brisanje jer pomaže širenju bakterija.