Izbor boja u bebinom okruženju - prva greška roditelja

Nedelja, Februar 3, 2019 - 19:52 | Autor: blazenka

Najuzbudljiviji su meseci koje provodite čekajući svog naslednika ili naslednicu! Puni ste ideja, planova, euforični ste i želite da sve odradite savršeno. Ove mesece provodite planirajući imena, zamišljajući svoju bebu, u pripremama za njen dolazak u vaš svet.

Izbor boja za dečiju sobu

Pre rođenja bebe, osim osnovnih stvari, trebalo bi pripremiti i odgovarajući prostor za nju. Bez obzira na to da li ste se odlučili za zasebnu sobu za bebu ili za početak, želite da budete u istoj prostoriji, veoma je važno da obratite pažnju na neke osnovne stvari. Soba u kojoj će vaša beba boraviti mora da bude osunčana i da ima mogućnost dobrog provetravanja. Jedna od prvih grešaka koju prave roditelji u pripremi sobe za mališane je definitivno izbor boje koja će preovladavati u dečijoj sobi.

Ne zaboravimo i to da su ljudi i dalje skloni klišeima, pa su sobe za dečake i dalje svetlo plave, a sobe za devojčice mahom svetlo roze. Prate se trendovi, “Instagram mame” takmiče se trudeći se da naprave sobu kao iz magazina, da utoniraju pastelne nijanse zidova i detalja.

Gde sve grešimo?

Koliko puta ste zabranili detetu da skače po krevetu, da se vrti, da puzi? Sigurno niste znali u tom trenutku da upravo ovi pokreti i nagoni koji ih teraju na aktivnosti od kojih nas, roditelje, boli glava - podstiču razvoj inteligencije. Mi ih ograničavamo.

Isto tako ih ograničavamo i kada ih na svet dočekamo sa lepom ali “dosadnom” sobom iz časopisa. Pripremajući sobu za mališane, opredeljujemo se za svelte pastelne nijanse zidova, posteljine, detalja…

Bebe po rođenju vide samo obrise, ne vide boje. Prva boja koju raspoznaju je crvena. Ipak, malo ko će se baš za crvenu opredeliti kad razmišalja o dečijoj sobi. Ne predlažemo da zidove u dečijoj sobi okrečite u crveno, ali detalji u ovoj boji obradovali bi vase mališane i podstakli njihov razvoj. Posle crvene, dolaze plava, zelena i žuta boja.

Uključite ih u bebin vidokrug. Što drečavije, to bolje!

Ne težite sobi iz magazina, težite prostoru koji će na najbolji na stimulisati razvoj vašeg deteta.

uredjenje decije sobe

Šta kažu istraživanja i nauka?

Sinapse su veze između nervnih ćelija i one se stvaraju u toku aktivnosti, kako fizičkih tako i mentalnih. Mentalne i fizičke sposobnosti malenih beba su ograničene, i na nama je da iste podstčemo kako bi podstakli razvoj njihovog mozga.
Način na koji ćete urediti dečiju sobu utiče ne samo na zdravlje vase bebe, već i na njeno raspoloženje. Za budući razvoj vašeg deteta i njegov napredak važne su jarke boje, veoma su važni kontrasti i krupniji motivi. Motivisanjem bebinih očiju i pokreta, motivišete i njene nervne ćelije da se spajaju i da grade neuronsku mrežu. Nemojte upasti u klasičnu zamku u koju obično upadaju novopečeni roditelji. Razvijajte radoznalost kod dece. Sve što je vama previše upadljivo, za bebu je interesantno.

Mali dečiji mozak uvek je spreman na izazove, zapravo zahteva ih, a pastelna soba nije mesto gde će ih pronaći.

Bebino carstvo

Beba vidi svet iz kreveca. Ako u njenom okruženju preovladavaju svetle i pastelne boje, beba ne pronalazi izazov za svoje oči, ništa je ne motiviše na pokret. Pružite svojoj bebi okruženje koje će je terati da aktivira svoje oči, da okrene glavu, da pokuša da dohvati nešto rukom, a kasnije i da aktivira svoje noge.

Zanemarite modne trendove i posvetite se potrebama svog deteta. Bebino carstvo je, pogotovo u prvim mesecima, njen krevetac. Stoga, predlažemo da najviše pažnje posvetite njemu. Ukrasite ga jarkim bojama i od kreveca napravite kutak u kome će vaša beba biti vesela dok se razvija!

Za početak, možda Vam se dopadnu neki od setova posteljina i ogradica za bebi krevetac iz naše ponude.