Bambus- pripitomljena egzotika koju volimo

Sreda, Februar 10, 2021 - 20:31 | Autor: MarinaB

Verovatno ste vrlo često u cvećarama viđali spiralne bambuse kako se šepure među drugim cvećem ili ste možda imali priliku da na poklon dobijete ovu zanimljivu travu. Upravo tako, bambus pripada familiji trava među kojima se deklariše kao jedna od najpoznatijih. U prilog ovoj fascinantnoj popularnosti stoje i neke vrlo zanimljive činjenice vezane za rast same biljke.

bambus-pripitomljena egzotika koju volimo

Zanimljivosti o bambusu

Da li ste znali da postoji vrsta bambusa koja ima veoma brz rast, i da je zahvaljujući njemu, biljka u stanju da naraste do čak 90-ak centimetara za samo jedan dan?! Ovo je više nego fascinantno, a ono što je još neverovatnije jeste to da upravo takve vrste bambusa u pojedinim delovima sveta predstavljaju zabranjene vrste za uzgoj. Smatra se da je za rapidan rast bambusa “odgovoran” koren koji se naziva rizom.  Na teritoriji države Njujork za neovlašćen uzgoj zlatnog bambusa- koja ima galopirajući rast, od nadležnih organa dobija se opomena pa nakon toga slede i novčane kazne. Naime, koren zlatnog bambusa se veoma teško uništava jer je izuzetno otporan na dosta toga i baš zbog te njegove otpornosti- ova biljka je poprilično “ozloglašena”. Postoji još dosta vrsta bambusa čiji rast nije ni približno tako brz i kao takve sa sobom ne nosi nikakav vid potencijalne opasnosti. Sorta bambusa koja se zove Phyllostachys bambusoides ima vrlo zanimljivu priču o svom cvetanju koje se dešava jednom u 130 godina. Nakon perioda cvetanja biljka doslovno umire, ostavljajući iza sebe ogromnu količinu semena koje privlači raznorazne glodare, sa čijim razmnožavanjem dolazi do niza drugih problema kod lokalnog stanovništva.

Ekološko posuđe od bambusa

Kada pomenemo ovu biljku, uglavnom imamo dve asocijacije- pomislimo na spiralnu biljku čiji je naziv srećni bambus, i pomislimo na visinu. Međutim, u zadnjih par godina, bambus nam postaje asocijacija i za ekološko posuđe. Naime, sigurno ste već videli interesante šolje za kafu ili čaj izrađene od bambusa ili pak setove posuđa. Ovi ekološki proizvodi su napravljeni od 70% prirodnih materijala, a vrlo često su ukrašeni neodoljivim ilustracijama koje su već same po sebi fanatastične! 

Pitate se gde biste mogli za sebe da nabavite nešto slično? Pozivamo vas da posetite WEB SHOP Gusenice i da kategoriji BigBamBoo- Ekološko posuđe od bambusa pronađete veliki izbor šolja, činija i setova za jelo od bambusa. Ovde će i veliki I mali pronaći nešto za njih interesantno, jer u ponudi imamo i šolje za decu od bambusa.

bigbamboo set zebra

Akcija na Gusenici

U toku je akcija pod nazivom BUDI ODGOVORAN-ne ostavljaj smeće za sobom, i u cilju što većeg podizanja svesti o značaju brige za planetu Zemlju, svim kupcima poklanjamo trajnu kutiju za obroke sa escajgom! Recite i vi NE jednokratnim šoljama i ambalaži od plastike čije nagomilavanje zagađuje velike vodene i kopnene površine, kao i životinjski svet. Hajde da svi zajedno učinimo po malo i da to naše male bude veliko za planetu i za sve one generacije koje dolaze nakon nas!

                      Detaljne informacije o akciji, kao i o tome na koji način možete doći do svog poklona potražite OVDE